Skip to main content
ornament Over V&K - V en K Leeuwarden

Historie
V & K

In de geschiedenis van de vereniging staat te lezen hoe de vereniging een belangrijke rol in het sportverleden van de gemeente Leeuwarden heeft gehad.

Ik citeer; (“oud turner/trainer/voorzitter en ere lid Albert Postma” )

‘In 1930 was er een optocht door Leeuwarden met o.a. Gymverenigingen Quick, Brinio en Leeuwarden ed. In die tijd werd er door de Christelijke gemeenschap weinig tot niet gesport. In het publiek stonden christelijke jongeren uit Huizum die graag wilden sporten en staken de koppem bijelkaar. Zo werd 1 september 1930 de christelijke gymnastiek en ateletiekvereniging Vlugheid & Kracht Huizum opgericht in het pand aan de Schrans. De eerste voorzitter werd de heer Hendrik Algra, leraar aan het christelijk gymnasium, en later 1ste kamer lid.

Directeur, dat was toen de titel van de gymleraar, de heer HA. van Wijlen. Andere bestuursleden waren de heren Vellinga en van de Bosch.

Er werd eerst geoefend in gymnastiek en ateletiek buiten, op het toenmalig Borniaveld. Op deze plaats staat nu het MCL. Werd er in de jaren 30 cross-countries door de Nieuwlanden, het huidige Nylan, georganiseerd. Later werd het ateletiek gedeelte afgestoten en ging men met gymnastiek en turnen verder. De vereniging werd lid van de christelijke turnbond N.C.G.V wat later werd de K.N.C.G.V.

Vooral na de 2de wereld oorlog floreerde de vereniging met het ledental boven de 600. Er werd actief aan wedstrijden van de turnbond meegedaan, maar organiseerde zelf ook wedstrijden w.o. Clubkampioenschappen, Friese kampioenschappen ed. Met vaak een bus vol enthousiaste gymnasten bezocht V&K nationale wedstrijden van de turnbond.

Populair waren ook de pinksterbetogingen waar duizenden gymnasten aan deelnamen. Er bestond zelfs een wedstrijd in marcheren met muziekkorpsen. Men kampeerde in zo’n weekend of werd ondergebracht bij gastgezinnen. Een leuk weetje is dat uit Vluchtheid Kracht in 1934 de voetbalclub Blauw wit is ontstaan. in 1970 werd het 40jarig jubileum groots gevierd in de Harmonie met ruim 600 leden. Eerdere uitvoeringen vonden plaats in zalen Schaaf, altijd was de belangstelling zeer groot.

In de jaren 60 schafte V&K als enige vereniging in Leeuwarden een trampoline aan. Door de jaren heen leverde de club diverse Friese en nationale kampioenen af. NIet alleen bij het turnen maar ook bij het trampolinespringen, RG en Jazzdance. in deze tijden werd er door de dames ook nog in de ringengezwaaid, dit onderdeel is na de fusie van de gymbonden helaas verdwenen.

Door betere opleidingen, technieken, toestellen en vooral hulpmiddelen heeft de turnsport zich tot huidig niveau ontwikkeld.

Diverse bestuurders, ouders en trainers hebben enthousiast hun tijd aan de club gegeven tot de dag van vandaag.’

Resultaat is niet het allerbelangrijkste. Plezier en motivatie zijn belangrijk om iedereen op zijn of haar niveau goed met sport te laten bezig zijn. De meer dan 90 jaar ervaring geeft de vereniging een zeer vertrouwd karakter.

venk_historie_2-719ba136 Over V&K - V en K Leeuwarden
Lid worden
ornament Over V&K - V en K Leeuwarden

Lid
worden

Er is recht op 2 proeflessen. Na de 2e proefles ontvang je van de leiding een inschrijfformulier. Voor meer informatie neem contact met ons op.